BLOG

Dnes pro vás mám návod na talíř na ovoce. Pro začátečníky je lepší začít s menším formátem, ale jestli už nějaké zkušenosti máte a dokážete se hecnout a být trpěliví a pečliví, klidně se pusťte rovnou do většího. Návod je vhodný pro šikovné začátečníky nebo mírně pokročilé.

Jednoduchý návod na postup, pomocí kterého můžete kromě solničky vymodelovat taky vázičku, nádobku na párátka nebo třeba svícen. Všechno v podobném duchu, takže vám postupně může vzniknout celá sada. Je to jednoduchý nápad, samotné tvoření je na hoďku, uklizeno do pěti minut.

Na stěny meditárny slunce maluje nové kaligrafie. V jasně ozářených úzkých podélných pruzích se mihotají jemné čáry v různých odstínech šedé jako štětcové malby japonského malíře. Je ráno a právě vyšlo slunce.

Řeč je o mém slaměno-hliněném domečku, který jsem si před lety, skoro sama, postavila.

Zbavíte se poletujících zelených plastových sítěk od lojových koulí na své zahradě. Naučíte se jak vyrobit z hlíny vysokou rovnou nádobu, dozvíte se, kdy a jak prořezávat hliněný výrobek a kdy retušovat. Vyrobíte si keramické ptačí krmítko na lojové koule.

Když se tak probírám svojí tvorbou, je to jasné. Plastické dekory jsou moje nejoblíbenější. Baví mě prořezávat, odebírat očkem, nanášet hmotu kukačkou, proškrabávat, vykrývat i vymývat, razítkovat, otiskovat...

Tak dlouho jsem vymýšlela jak přispět do Golema návodem na modelování hlavy, až jsem uznala, že to zkrátka v devíti fotografiích a devíti větách nepředám a pustila jsem se raději do návodu, jak používat dvoudílnou formu.

V kavárničce na Rabštejně, kde občas pomáhám, prodáváme parádní koláče. Když se mě zákazníci ptají, jestli jsem je pekla já, vždycky odpovídám, že to rozhodně ne. Já nepeču, já jenom pálím! Potom vysvětlím, že mojí profesí je keramika, a na tu jsou třeba o dost vyšší teploty.

Když zmáčknete v dlani kravinec, zachová se přesně jak byste od takovýho lívance čekali. S tichounkým: "Čvacht!" vám proklouzne mezi prsty. Je to trochu jiné než dělat čokoládový dort, ale výsledná konzistence omítky na hliněný domeček je těstu na čokoládový dort velmi podobná. Takhle jsem si svůj slaměný domeček, jak říká můj muž po holčičím, bez...

Ráda nakupuju od lidí, které znám nebo od lidí, o kterých mám důvod si myslet, že dělají věci jak nejlíp umí. A dávají do své práce srdce.

Už se vám stalo, že jste chtěli naglazovat zvenku třeba velkou mísu, ale neměli jste tolik glazury, abyste mohli misku do glazury ponořit?