Jak vyrobit talíř na ovoce
Dnes pro vás mám návod na talíř na ovoce. Pro začátečníky je lepší začít s menším formátem, ale jestli už nějaké zkušenosti máte a dokážete se hecnout a být trpěliví a pečliví, klidně se pusťte rovnou do většího. Návod je vhodný pro šikovné začátečníky nebo mírně pokročilé.
S minimem nářadí, s trochou trpělivosti a velkou dávkou chuti do tvoření si můžete vytvořit další originální doplněk na kuchyňský stůl.
Je to další návod na keramiku, které stačí jeden výpal. Veškeré zdobení je možné zvládnout na syrovém a suchém střepu - bez přežahu. Ušetříte si tak jedno pálení.
Vyzkoušíte si dekorační techniky: prořezávání, sgrafitto a zdobení skleněnou drtí.
Jestliže nemáte vlastní pec, zkuste se domluvit se mnou, pokud nejste zdaleka. Nebo např. v nejbližším DDM nebo u známého hrnčíře... Třeba budou ochotni vám s vypálením pomoct.
Co jsem potřebovala:
- Použila jsem hlínu Ohnivec, (750g na talíř o průměru 26 cm). Koupíte zde.
- Engobu ASE 605. Koupíte zde.
- Barevnou skleněnou drť. Koupíte zde.
- Měkký štětec na nanášení engoby, malý štěteček na retušování.
- Váleček.
- Vodicí lišty o tloušťce 0,5 cm.
- Plátno na válení.
- Tácek jako mustr (jde použít jakýkoliv talíř nebo miska, ale jde to i bez nich).
- Papír na šablonu - formát A3.
- Nůžky a tužku.
- Hrnčířské očko. Třeba takové.
- Nožík.
- Špejli.
- Houbičku.
Postup:
Nejprve jsem si připravila papírovou šablonu. Vystřihla jsem si kruh o průměru 26 cm, třikrát jsem ho přeložila a vystřihla z něj několik různých půlobloučků - stejně jako se z papíru vystřihují papírové vločky. Je výhodné, když krajní díry budou alespoň 1 cm od okraje budoucího talíře. Když je budete prořezávat, hlína by na krajích talíře mohla při sušení nebo manipulaci prasknout.
Na plátno jsem si dala hlínu a začal jsem vypracovávat plát. Nejprve jsem si pomohla tlakem zápěstí abych si plát předpřipravila a později se tolik nenadřela při válení válečkem.
Dřevěné lišty o výšce 0,5 cm mi pomohly abych měla plát stejnoměrně silný. Hlínu je dobré během válení několikrát otočit a válet více směry. Jakmile se váleček začne válet po lištách, máte dobrou tloušťku.
Přiložila jsem na plát svou papírovou šablonu a plát jsem ořízla.
Připravený plát jsem společně s plátnem přenesla na svůj plechový "mustr tác". Suchou houbičkou jsem plát opatrně začistila a vytvarovala podle tácu. Můžete samo sebou použít jakýmkoliv jiným talíř nebo mísu, jejíž tvar vám vyhovuje. Podstatné je, aby hlína byla na plátně, jinak se vám na mísu přilepí!
Jestli nemáte žádný vhodný talíř, nevadí. Můžete celou dobu zdobit plát na rovném stole a až úplně na konec mu optarně ohnout okraje a podložit je během sušení, po celém obvodu, třeba dlouhým válečkem hlíny.
Měkkým štětcem s dlouhým vlasem jsem na plát nanesla stejnoměrnou vrstvu engoby. Engoba se v peci neslívá a je po vypálení vidět tahy štětce, dejte si tedy při nanášení záležet.
V tento moment si buď můžete dát tak dvě hoďky oraz, oběd, šlofíka... nebo můžete, stejně jako já, použít horkovzdušnou pistoli a čekání si zkrátit. Je totiž nutné před dalším krokem nechat plát i s engobou "zavadnout" a zkožovatět. Počkat až bude plát tuhý a engoba aby se při doteku nemazala.
Když už se můžete engoby dotknout a i plát je dostatečně tuhý aby držel tvar, můžete opatrně přiložit papírovou šablonu a špejlí si obkreslit všechny vystřižené tvary.
Dotýkejte se engoby tak málo, jak je to jen možné. Otisky prstů by v ní byly po výpalu vidět.
Vyberte si, které tvary vyříznete a opatrně je nožíkem vyřezávejte a odstraňujte.
Abychom mohli talíř ozdobit sklíčky, je třeba na vodorovné ploše vytvořit pro sklo přesně ohraničená "jezírka". Sklo se v peci chová jako voda a udrží se jen na vodorovných plochách. Jestli tedy budete chtít použít k ozdobení sklo, nechejte si tvary na dně talíře neproříznuté. Ty jen vydlabeme očkem do hloubky.
Očkem je také vyryla do engoby další ozdobné čáry. Děrovačem jsem přidala ještě pár kruhových dírek po obvodu.
Nakonec jsem malým štětečkem zaretušovala engobou místa, kde jsem přetáhla a zamalovala jsem i okraj talíře. Po celou dobu jsem se natřené plochy dotýkala opravdu jen minimálně, abych neměla v engobě otisky prstů.
Teď talíř můžu nechat sušit. Opatrně a pozvolna. (Víc o úspěšném sušení keramiky si můžete přečíst ve výborném článku od Petra Tomse ZDE.)
Nechám talíř ležet na plátně na tácku. Jestliže je dostatečně pevný, abych ho mohla opatrně z tácu sundat, můžu ho sušit samostatně, i bez plátna. Je ale možné, že okraje se zase mírně narovnají a tácek bude nakonec trochu rovnější.
Sklíčka dám do "ohrádek" pro sklo až těsně před před tím, než půjde talíř do pece.
Jak připravit výrobky, když je nesete k někomu na výpal.
(Zejména ke mně:-)
Nádobky si podepište, abyste si je poznali. Každý hrnčíř nebo organizace, kde mají pec, vaše výrobky vypálí až naplní i zbytek pece. To někdy může docela dlouho trvat a nikdo už by si nemusel pamatovat, čí výrobky to jsou. Proto je dobré mít svoje výrobky vždycky nějak označené, aby s jejich identifikací později neměl váš "palič" žádné starosti. Ideálně mějte na výrobku, třeba na dně, vyrytou nebo otisknutou svoji značku.
Na malý papírek k nádobám napište obchodní označení hlíny, ze které jsou vaše výrobky (např. Ohnivec, doporučená teplota výpalu od 1150°C do 1280°C). Když na lísteček napíšete i maximální doporučenou teplotu výpalu, jedině dobře. Tyto údaje najdete na balíku hlíny, kterou máte doma.
Výrobky mějte vysušené. Sušení někdy trvá den, někdy měsíc, není žádný univerzální čas, který bych vám poradila. To, že je výrobek suchý poznáte podle toho, že když si ho přiložíte na tvář, nestudí.
TIP: Talíř z dnešního návodu bude po usušení velmi! křehký. Je tenký, plochý a navíc prořezávaný. Manipulujte s ním za sucha opravdu velice opatrně. Jestliže povezete svoje výrobky pálit někam mimo svoji dílnu, zvažte variantu, že tam tento talířek odvezete ještě mírně vlhký a necháte ho dosušit na místě výpalu. Je to o domluvě s vaším "paličem". Pokud je pro vás tato varianta možná, udržujte talíř zakrytý igelitem, aby úplně nevyschnul a nezkřehnul.
Přeju vám krásné a tvořivé dny.
A pokud byste raději tvořili v malé skupince, přidejte se k nám některý čtvrtek v Žihli:-)
Satya