Chleba podle Satyi

25.05.2020

V kavárničce na Rabštejně, kde občas pomáhám, prodáváme parádní koláče. Když se mě zákazníci ptají, jestli jsem je pekla já, vždycky odpovídám, že to rozhodně ne. Já nepeču, já jenom pálím! Potom vysvětlím, že mojí profesí je keramika, a na tu jsou třeba o dost vyšší teploty. 

Ale vlastně to není tak úplně pravda s tím mým nepečením:-) Peču "brambory podle Olči" a kváskový chleba. Jinak mě v kuchyni baví asi už jenom mytí nádobí:-)

Tady vám nabízím svůj postup na chleba, protože nám chutná...

Příprava trvá 12 minut, potom 12 hodin nechávám chleba vykvasit a hodinu peču. Takže od vytažení mouky ze spíže jej mám za krásných 792 minut hotový:-)  

Opravdu nejsem bůhví jaká kuchařka, tak jestli vy jste, berte mě, prosím, s rezervou... Jenom sdílím něco, co mám ráda.

KVÁSKOVÝ CHLÉB PODLE SATYI

Potřebuji: 

  • Kvásek. Ten vám můžu dát, nebo se mrkněte sem, a poptejte od někoho, kdo k vám bydlí blíž:-) www.pecempecen.cz
  • 2/3 žitné mouky, třetinu pšeničné nebo špaldové, co zrovna je. Dohromady cca 1 kg, možná míň. 
  • 4 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • přiměřeně lněného semínka
  • přiměřeně slunečnicového semínka
  • přiměřeně dýňového semínka
  • vodu

Postup: 

Do mísy nasypu mouky, které mám a promíchám.

Přidám všechen kvásek ze sklenice. Sklenici nevymývám, takže v ní vždycky zůstane zdravý základ z minula.

Do těsta přidám vodu.

Vymíchám těsto.

Do skleničky na kvásek vrátím tři lžíce těsta. To bude můj kvásek na příští pečení.

Teď můžu přidat všechny ostatní ingredience. Sůl, kmín a semínka.

Těsto znovu dobře promíchám a dám je do forem. 

Teď by se hodilo, abych řekla, že používám vlastní keramické formy, ale to bych kecala. Jak jsem psala na začátku, v kuchyni moc času netrávím a když už, tak hledám nejjednodušší cesty, jak se co nejsnáze dostat k cíli. Používám silikonové formy, které se nemusí ani vysypávat moukou. Ale třeba se ke keramickým, které si ale od někoho koupím, jednou taky propracuju:-)

Formy něčím přikryju, aby těsto neosychalo a nechám 12 hodin stát při pokojové teplotě. 

Po dvanácti hodinách nechám rozehřát troubu naplno a formy do ní vložím. 

Prvních deset minut nechám chleba v troubě naplno, potom stáhnu teplotu na 170°C a peču ještě 50 minut. Po vytažení potřu kůrku vodou, vyklopím z formy a zabalím do dvou utěrek.

 A je to:-)

Přeji vám krásný den a příští recept už bude zase keramický, slibuju:-)

Vaše Satya